BVW 93:4

Melodin

När jag i slutet på 1980-talet skaffade mig en CD-spelare så var en av de första CD-skivorna jag köpte en samling orgelverk komponerade av J. S. Bach, och min favorit bland dem var BWV 647.

Melodin i BWV 647 var nog en av Bachs egna favoriter för han återanvände den i fjärde satsen i BWV 93 som jag nu har sjungit in. Denna sats är egenligen skriven för två ljusa röster, det är en duett för alt och sopran, men som tur är kan man ju transponera melodier till det röstläge som man själv har. I mitt fall innebar det en sänkning med en oktav plus en kvint. När man så radikalt ändrar verkets röstläge, så blir det nästan ett annat verk, men jag har inte så mycket att välja på om jag vill sjunga den melodin, och den är så lidelsefull så det vill jag.

Min inspelning

Några toner är lite fel och ibland är stämmorna inte synkade, men sådan är amatörens lott. Do-It-Yourself Bach.

Klicka på bilden för att lyssna.

Noterna i PDF-format finns här.

Några passager är särskilt vackra, och jag tycker speciellt om följande:

Klicka på bilden för att lyssna.

Klippet är från andra versen, "und merket". Alten inleder med "und merket", sopranen svarar "und merket" en liten ters över alten, som innan sopranen är färdig påbörjar en upprepning, fast denna gång en stor test ljusare in första gången, varpå sopranen kontrar med ett sista "und merket" en kvint ovanför altens senaste ingångston.

Men stycket är inte bara sådana här smäktande passager, mot slutet släpper Bach loss och provocerar med många underliga intervaller. Den här passagen börjar enkelt med att både sopran och alt går ner fyra toner i sträck, men sen, vid altens första "viel" händer det grejer, upp en tritonus, ner en halv, upp en kvart, ner en kvint ner en halv upp en liten ters ner kvint och sen upp en stor sext.

Klicka på bilden för att lyssna.

Fortsättningen är också läcker, särskilt gillar jag altens oktav-plus-en-halv upp omedelbart följt av en stor sext ner. Det är inte varje dag man får sådana utmaningar (och tur är väl det, e:et efter des:et sätter jag inte riktigt).

Klicka på bilden för att lyssna.

Orginalsättningen: alt och sopran

För en professionell version, njut av den här inspelningen.

comments powered by Disqus


Valid XHTML 1.0 Strict [Valid RSS] Valid CSS! Emacs Muse Senast ändrad: mars 16, 2013