Mina engelska favorittenorer

Här kommer mina engelska favorittenorer. För alla sånger har jag fällt in fungerande länkar till dem på spotify och (om en video står att uppbringa) till youtube. Ljudkvaliteten är bättre på spotify, så om du har spotify, välj de länkarna.

Paul Elliott

http://php.indiana.edu/~elliottp/home.html Säregen, kristallklar röst, vacker även i ljusa toner som g och a, med precis lagom mycket vibrato. I den här inspelningen av "Comfort Ye, my people" (första sången i Händels Messias), dirgerad av Christopher Hoogwood, gör Elliott ett helt perfekt utförande:


I en lite mer stillsam och mindre ödesmättat sång, mer än hundra år äldre än Messias.


Lite mer ös, här i Hoyda Hoyda, Jolly Rotterkin av William Cornish (Cornysh). Paul Elliott sjunger förstastämman med full kraft.1 Noterna finns här.

John Potter

http://www.john-potter.co.uk/ Fantastiskt mjuk och len röst, även i de ljusa tonerna låter han helt avspänd. Något djupare/mera klang än Elliott, tycker jag. Samma smala och smakfulla vibrato som Elliott.

Rogers Covey-Crump

http://www.audivivocem.org/rcc/ Jag ska erkänna att jag har lyssnat väsentligt mindre till Rogers Covey-Crump än till de övriga två, men hans album med Dowland sånger är underbart, och Come Again är höjdpunkten. Lik Potter, men lite mindre len, och lite mer vibrato.

icke-engelska tenorer: Gerd Türk

Det var nog en dålig idé att avgränsa urvalet till engelsmän. Tyske Gerd Türk sjunger verk i samma genre som de ovan, och det med den äran. Här i Josquin Desprez La plus des plus. Det ska till en särdeles vacker röst för att en så stillsam melodi ska bli så rörande. Hans röst är extra vacker i de ljusa registren, och han gör vibratona precis som jag älskar dem. (Tyvärr är youtube-versionens bildspel fokuserat på halvnakna kvinnor i konsthistorien, välj spotify-versionen om möjligt).

comments powered by Disqus


Valid XHTML 1.0 Strict [Valid RSS] Valid CSS! Emacs Muse Senast ändrad: april 5, 2014